Cum să recunoaștem un prag în viața noastră?
- Raluca Tu
- 26 feb. 2016
- 3 min de citit

Ce înseamnă prag? În dicționarul explicativ român se regăsesc definițiile urmatoărele: - Partea de jos, orizontală, a unui toc de ușă sau a unei porți, puțin mai ridicată de la pământ, peste care se trece la intrare și ieșire. - Valoarea maximă sau minimă a unei mărimi caracteristice unui fenomen dat, deasupra sau dedesubtul căreia fenomenul nu se mai poate petrece. - Început al unei situații noi, limită care desparte două situații (perioade) diferite.
O experiență de prag este o realitate care te schimbă, pe care atunci când o trăieși ai senzația că "nu te poți întoarce acasă," care te sufocă, în care simți că te estompezi, că te prăbușești, sau că explodezi. Într-o proporție mai mică sau mai mare, o parte din tine a încetat să mai găsească un sens și acum aștepti să vezi ce se va întampla nou, iar de multe ori, după trecerea pragului, găsești noi sensuri, foarte diferite.
Înfricoșător, da, dar în cele din urmă, este o experiență necesară, eliberatoare, și plină de recompense extraordinare. Fiecare prag pe care îl treci reprezintă o dovadă nouă de evoluție continuă privind felul cum te raportezi la valoarea, libertatea și puterea ta.
Am învățat că, atunci când numești o ființă, o poți îmblânzi sau izgoni, același lucru fiind valabil și când vine vorba de praguri. Cu ele poți merge înapoi prin viața, le poți recunoaște, le poți înțelege și le poți vedea venind chiar în viitor pentru a le întâmpina cu încredere și sensibilitate. O, cu siguranță vei fi în continuare surprins, dar recuperarea trăirii conșitente va fi mai rapidă. Nu e nici o surpriză că îți vei pierde echilibrul, dar vei reveni centrat în tine însuți mai grațios și într-un timp mai scurt. Prin lucrul biografic, eu acum pot înțelege, sprijini, și însoți pe cineva la trecerea pragului, cu mai multă iubire și înțelepciune.

Pragul poate îmbrăca multe haine.
Poate veni sub forma unei revelații, care îți inundă sufletul cu inocență, înțelepciune, individualitate, sau putere, care îți dă un nou sentiment cu privire la tine, pe care trebuie să înveți să îl păstrezi, dar și să rămâi umil și echilibrat în acest sentiment.
Sau a unei ispite, care te atrage departe de cine ești cu adevarat, fie că este vorba de o dependență în plan fizic (zahar, tutun), un exces de egoism sau o dependență emoțională față de o persoană sau un lucru.
Sau a unei încercări, care vine de obicei în viața noastră sub forma unor mari dificultăți, prin care vin, din toate părțile, sentimente de de îndoială, epuizare, confuzie, copleșeală, durere, anxietate, singurătate profundă, refuzuri și multe altele. Aceste atacuri vor apărea întotdeauna în timp ce mergem pe calea spre adevărata noastră sine.
Când trecem cu succes peste praguri, simțim tărie, curaj și trezire în sufletele noastre. Noi nu mai vrem să întoarcem spatele încercărilor și, Într-un fel, gândurile noastre au mai multă claritate, sentimentele noastre au mai multă seninătate și comportamentele și acțiunile noastre sunt pline de bunătate.
Am constatat că doar numind un prag este extrem de util, pentru că aceast fapt face ca evenimentele dure ale vieții noastre, interioare sau exterioare, să pară mai puțin dure, mai ușor de înțeles și mai valoroase. Călătoriile noastre prin viață sunt pline de praguri, dar bucuria care vine la capătul unei călătorii de dezvoltare interioară este neprețuită și aduce o pace sublimă, care nu poate fi descrisă.
Cum faci să recunoști pragurile?
Citește cărți, mergi la spectacole și la filme și identifică revelațiile, ispitele și încercările din poveștile protagoniștilor. Atunci când ești într-o criză întreba-te dacă este aceasta o furtună înainte de o viziune? Este o tentație? Este o încercare?
Poartă conversații cu o persoană care te poate ghida în calatoria ta. Dacă îți dorești să lucrezi cu mine, vino să ne cunoaștem și să discutam despre căutarea ta și despre cum aș putea să îmi aduc contribuția în acest proces.
Comments